Finalitzen les obres de rehabilitació de l'històric Molí del Pas de Montblanc


Les obres de rehabilitació del Molí del Pas, de Montblanc (Conca de Barberà) han finalitzat i han rebut la certificació corresponent després d’una inversió de poc més de 139.000€. Els treballs han permès garantir les obres de construcció d’un nou gual sobre el riu Francolí, els accessos corresponents i també la senyalització de seguretat per a vianants i vehicles.

Aquesta intervenció forma part dels treballs de rehabilitació, consolidació i millora dels béns afectats pels aiguats de l’octubre del 2019. En aquest context també s’estan realitzant els treballs de rehabilitació i millora del Pont de la Font de Bolovi, amb una inversió superior als sis-cents mil euros. Ara, tot just han començat els moviments de terres inicials, el projecte però contempla la materialització de la infraestructura substituint l’actual instal·lació provisional que es va construir fa tot just ara fa un parell d’anys per a permetre la connexió entre cadascuna de les lleres del riu.

De manera paral·lela continuen els treballs de reconstrucció del pont vell de Montblanc, unes obres que es preveu puguin estar totalment enllestides durant el decurs dels propers mesos. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, destacava l’abast del projecte i el seu nivell d’execució: “estem treballant perquè, ben aviat, puguem certificar la globalitat de les obres de rehabilitació”.

Molí de Pas de Montblanc és un antic molí fariner de dues moles a la vora del riu Francolí al seu pas per la Vila Ducal de Montblanc (Conca de Barberà). És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Es conserva encara bona part de l'estructura quadrada medieval de l'edifici, sobre la qual s'ha sobreposat una nou habitatge. A la façana principal, la que mira al riu Francolí, destaca la seva porta adovellada medieval amb arc de mig punt. A la façana sud s'hi pot veure encara una antiga espitllera de defensa. A la part del darrere del molí es conserva en bona part l'antiga bassa amb els dos cacaus.