La vila de Dènia reproduirà les lupercals romanes per carnaval



A finals del 2023, l'Àrea d'Arqueologia de la vila de Dénia (País Valencià) va decidir preguntar-se com se celebrava en aquesta ciutat el Nadal fa 2.000 anys, durant l'època romana, mitjançant una sèrie de conferències i una exposició que abordava si les festes saturnals que se celebraven en aquest període clàssic a ciutats com Dianium podien ser el precedent de les festes nadalenques contemporànies. La iniciativa va donar un resultat tan bon que ara aquest departament municipal ha decidit repetir l'experiència.

Ho farà clar abordant un antecedent històric diferent, en aquest cas es preguntarà si les lupercalia i els ritus de purificació que tenia lloc al febrer podrien ser els antecedents dels carnavals.

Aquelles festes lupercals de l'Antiga Roma han sigut evocades en infinitat d'ocasions en les novel·les històriques; entre els membres més il·lustres de la ciutat s'elegia joves que es reunien a la mítica caverna del Palatí on la lloba havia alletat Ròmul i Rem i s'hauria fundat la ciutat. Després es formava una processó en què els llupercs gairebé nus portaven unes tires o corretges amb què assotaven les dones que participaven en la cerimònia per encoratjar la seua fecunditat. A més, era un ritu de purificació.

Per abordar aquesta hipòtesi el Museu de la Mar acollirà el minicicle Les Lupercalia i el ritu de la purifiacció. El precedent del carnaval?. Consistirà en una exposició de recipients i utensilis procedents de les cuines i les taules de Dianium, vasa escaria, i una conferència acompanyada d'audiovisual, que tindrà lloc al museu dissabte 10 de febrer (12:00 hores) i dijous 15 de febrer (19:00 hores).

A més, degut al seu èxit, l'Àrea d'Arqueologia ha decidit prorrogar aquest febrer algunes de les activitats que ja van tindre lloc l'any passat:

Visita guiada Descobrir el Castell. La col·lecció de ceràmica islàmica (3 i 18 de febrer, 12:00 hores, punt de trobada: castell de Dénia, davant del quiosc de tiquets). En aquesta ruta es coneixeran les restes del palau medieval i l'ampliació renaixentista desenvolupada per Lerma, el duc que fou marquès de Dénia. De manera exclusiva s'obrirà el celler per admirar la imponent col·lecció de ceràmiques procedents de la Daniya dels segles XI i XII.

De Hollywood a Dénia. Els joguets cinematogràfics (4 i 25 de febrer, 12:00 hores) és una visita guiada per una selecció de joguets que exhibeixen la imatge de destacats actors de Hollywood dels anys vint, trenta i quaranta del segle passat i la col·lecció de personatges de Walt Disney, una sèrie de joguets produïts per una fàbrica de Dénia que va obtindre els drets en exclusiva per fer les seues reproduccions en fusta. L'activitat té lloc al Museu del Joguet.

Al Museu Etnològic tindrà lloc una Visita guiada al voltant del quadre La Caritat, de Domingo Llorens (17 i 24 de febrer, 12:00 hores). Després d'un llarg i costós procés de restauració afavorit pel Museu Arqueològic de Dénia amb el suport de la Direcció General de Patrimoni es pot contemplar l'obra del pintor Llorens amb tota la seua esplendor. La visita guiada permetrà un apropament a l'obra, l'artista i el temps, així com al procés de restauració.

Per finalitzar la programació de febrer, del 18 al 29 es podrà visitar la col·lecció El llegat d'Emilio Oliver Sanz de Bremond (1923-2023) a la Casa de la Marquesa Valero de Palma (carrer de Cavallers, 3).

A més, dins del programa Activitats en família, el dia 11 de febrer a les 10:30 hores se celebrarà la visita guiada La Dénia de Madoz, un viatge inèdit a la ciutat del 1847, que eixirà des de la plaça del Consell.