Presentació de llibre que situa la ruta d'El Quixot a Catalunya

Presentació de llibre: "En Quixot, de les Garrigues a les Muntanyes de Prades, d'en Miguel de Cervantes", a càrrec d'en Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus, i de l'autor, Rafael Cervera Graell, metge i estudiós especialitzat en la censura a la Literatura Catalana Moderna.

Provar de reconstruir la ruta d'en Quixot, seguint els indicis que aporta el llibre d'en Cervantes, amb la màxima precisió desitjable, és una tasca gairebé impossible. Les dades no encaixen. Alguna cosa ha passat amb aquesta narració, de la qual no es té la primera edició.

Al Quixot, molts llocs no es poden identificar, com per exemple el poble del mateix protagonista: per a uns és Argamasilla de Alba, per a d’altres és Villanueva de Los Infantes, i per a d’altres és Esquivias. 

És evident que, si en Quixot inicia la seva ruta des de tres llocs diferents, els punts del seu recorregut també seran ben divergents. Si prenem, per exemple, l’itinerari que proposava l'any 1988 en Diego Perona, en Quixot abandona Esquivias a la nit i l'endemà es troba davant dels molins de vent al Camp de Criptana (el camí recorregut per arribar-hi és el següent: Aranjuez, Ocaña, Quintanar de la Orden i El Toboso). Des del Camp de Criptana, arriben a Puerto Lápice, on hi ha la batalla amb el biscaí (el recorregut és el següent: Esquivias-Aranjuez (23 km)-Ocaña (15 km)-Quintanar de la Orden (65 km) – El Toboso (10 km)-Puerto Lapize (56 km) = 169 km).

Després, per art de màgia, en poques hores en Quixot es troba a la Vall de l'Alcúdia, a la cabana dels cabrers. Potser volant passarien per Miguelturra, molt a prop de Ciudad Real, Campo de Calatrava i Almodóvar, per a entrar a la vall a través de Brazatortas. Una mica més al sud ens endinsem a Sierra Morena, amagatall d'en Quixot i refugi de Dorotea i Cardeni per a guarir les seves penes d'amor a Fuencaliente (el recorregut és el següent: Puerto Lápize - Miguelturra (65 km) - Campo de Calatrava (26 km)-Almodóvar (50 km) - Brazatortas (15 km)-(Vall de l’Alcúdia) Cabrers- Fonda (20 km) = 176 km). En conclusió d'Esquivias a la Fonda hi ha 169+176= 345 km. És a dir, una distància inassolible en tan poc temps.

Atesa la presència de múltiples incoherències i contradiccions que s'evidencien en el pla geogràfic i cronològic d'El Quixot, el llibre proposa, amb dades fiables i arguments raonables, una ruta que resol tots aquests problemes amb la particularitat, però, que es troba, per raons necessàries, a Catalunya: a la comarca de Les Garrigues i a les Muntanyes de Prades. 

L'itinerari suggerit comença al Poble de Cérvoles, passa per Vilanova de Prades per arribar a Prades, epicentre on era situat el famós hostal de Palomeque i que es troba a una distància només d'uns vint quilòmetres del Poble de Cérvoles. En acabat, de Prades segueixen les aventures dels Batans a Fanera, l'elm de Mambrino a Montral i l'amagatall d'en Quixot al peu del Picorandan a Capafonts. 

La tesi del Quixot català d'en Rafel Cervera que es proposa es fonamenta en evidències històriques i també geogràfiques.

Títol de la conferència: "En Quixot de les Garrigues a les Muntanyes de Prades de Miguel Cervantes".

Autor del llibre: Rafael Cervera Graell.

Conferenciant: Biel Ferrer Puig i Rafael Cervera Graell.
Dia: Divendres, 29 de març del 2024.
Hora: A les set de la tarda.

Lloc: Sala d'Actes Primer d'Octubre.
Adreça: Centre Cívic de Prades, Carrer dels arbres s/n.
Població / Municipi: Prades (Baix Camp).

Entrada: Lliure.
Organitza: Centre Cívic de Prades.
Amb el suport de: Institut Nova Història (INH).

+ informació