Presentació del llibre "Carles I sense censura" de Jordi Bilbeny a Castelló



Presentació del llibre de Jordi Bilbeny titulat "Carles I sense censura", amb la participació del mateix 
Jordi Bilbeny, cap de recerques de l'Institut Nova Història (INH) i filòleg, Pep Mayolas, investigador de l'INH i autor del pròleg, Rafel Mompó, professor de llengua catalana i investigador, i Josep Miquel  Clarós, professor d'història.

L'acte tindrà lloc divendres, 9 de febrer del 2024, a les set de la tarda al Saló d'actes de CCOO de Castelló de la Plana, País Valencià (Plaça de les aules. Castelló de la Plana). L'entrada és gratuïta. Amb el suport de l'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) - Castelló.

Resseguint els passos de Carles I en la seva ruta peninsular, Jordi Bilbeny construeix un relat magistral i exhaustivament documentat sobre el veritable paper i pes dels estats catalans en la configuració del projecte imperial de l'època. Pàgina rere pàgina, sorgeixen evidències incontestables de la presència no circumstancial de l'Emperador i l'Emperadriu en aquestes terres.

Una vinculació que ressitua el protagonisme a la Corona d'Aragó i constata l'existència de cròniques adulterades i reescrites que han pretès esborrar qualsevol rastre d'aquest passat. Un fet que l'investigador Pep Mayolas recull hàbilment en el seu pròleg: "[…] l'aconseguiment més destacable de 'Carles I sense censura' continua sent aquest: demostrar, sense possibilitat d'error ni amb la més benvolent de les lectures, que la història oficial del Renaixement espanyol –i això inclou el català i el castellà– és mentida. És falsa. Mai ningú no ha aconseguit fer tan palès i de manera tan clara que hi ha hagut una substitució mastodòntica per situar Castella a l'epicentre de la història".

Reveladora, rigorosa i farcida de coneixement, aquesta lectura presenta una nova visió de la història i denuncia, una vegada més, el control omnipresent de la maquinària censora. Al llarg del temps, i a través de l'ús recurrent de la manipulació i el muntatge, sembla bastir-se un discurs històric destinat a preservar, per sobre de tot, els interessos del poder, i no pas la realitat dels fets.