Jornades dedicades a ‘Blanes en Temps dels Cabrera’ | 7 - 31 Juliol


La vila de Blanes reivindica el seu llegat medieval amb les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’, que tindran lloc del 7 al 31 de juliol del 2023, i que inclouran recreacions històriques, una exposició, conferències i visites guiades gratuïtes

Aquest mes de juliol l’Ajuntament de Blanes posarà en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera amb una proposta conjunta prou potent com per atraure nous públics culturals i turístics a través de les jornades ‘Blanes en temps dels Cabrera’. Inclouran diverses activitats que volen contribuir a la promoció de l’activitat cultural i econòmica al voltant dels recursos vinculats al Vescomtat de Cabrera.

Les jornades es faran a Blanes del 7 al 31 de juliol del 2023, i inclouran quatre elements principals. El més destacat és una exposició que abastarà gairebé tot juliol, així com esdeveniments singulars que s’aniran celebrant al llarg d’aquest proper mes: recreacions històriques, conferències i visites guiades gratuïtes. Està organitzat per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració del projecte La ruta dels Cabrera del Consell Comarcal de la Selva.

[Imatge superior: Il·lustració que reprodueix l'antic Palau dels Vescomtes de Cabrera a Blanes].


Exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’

El punt central de les jornades serà l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, que s’allotjarà del 7 al 31 de juliol a la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel de Blanes, al cèntric Carrer Ample. La seva inauguració tindrà lloc la tarda del proper dissabte, 8 de juliol del 2023, a les 18h, una jornada que també comptarà amb altres al·licients.

Actualment els seus vestigis allotgen l'Església Santa Maria. Pel que fa a l’exposició, inclou diversos plafons que tracten sobre la importància del llegat del Vescomtat que, durant gairebé 1000 anys va impulsar importants canvis polítics, socials i econòmics a Blanes i al territori selvatà. L’horari per visitar-la és de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 18 a 21 h. La sala serà col·legi electoral, per això romandrà tancada durant uns dies de la setmana del 23 de juliol del 2023.


Recreacions Històriques el 8 de juliol

Després de la inauguració de l’exposició, la jornada del vuit de juliol continuarà amb diverses recreacions històriques al voltant de la figura dels Vescomtes de Cabrera i, per aconseguir-ho, el Carrer Ample –situat al mateix centre històric de la ciutat- es vestirà d’època feudal per transportar tothom qui vulgui a temps pretèrits. La primera sessió es farà a 2/4 de 7 de la tarda, seguida per d’altres programades a ¼ de 8, les 8 i ¾ de 9 de la nit.


Un dels actors de la companyia 'Alma Cubrae' transformat en cavaller dels Vescomtes de Cabrera.

Les reconstruccions transcorreran al voltant de la Font Gòtica del Carrer Ample, lligada a la pròpia història dels nobles feudals, comptant amb la participació de diversos personatges del segle XV, entre els quals cal incloure els principals protagonistes: en Bernat Joan de Cabrera i na Violant de Prades, és a dir: els Vescomtes de Cabrera. Els encarnaran dos actors de la companyia Alma Cubrae –especialitzada en aquest tipus d’esdeveniments-, així com els integrants de l’Esbart Joaquim Ruyra, que oferiran el ball dels gegantons amb les figures dels dos vescomtes.


Conferències i Visites Guiades Gratuïtes

Dos altres punts d’interès de les jornades seran diverses conferències i visites guiades gratuïtes que s’han programat al llarg del mes de juliol. Hi haurà tres conferències, i totes tres s’allotjaran a la mateixa Sala d’Exposicions Maria Luisa García-Tornel. La primera serà el divendres 7 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda, i es titula ‘La construcció de la capital del Vescomtat de Cabrera. Blanes, segles XI-XV’, a càrrec del Doctor en Història Medieval Elvis Mallorquí.



La segona s’ha programat pel dijous 13 de juliol, de nou a 2/4 de 7 de la tarda, i en aquest cas es parlarà del ‘Castell de Montsoriu a Blanes’, a càrrec de Jordi Tura, Director del Museu Etnològic del Montseny. El cicle de xerrades finalitzarà el dissabte 15 de juliol a la mateixa hora, quan l’historiador Antoni Ginot, del Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG, parlarà de l’Activitat pesquera al Blanes dels Cabrera, segles XV-XVI’.

Per la seva banda, les visites guiades gratuïtes tenen per objectiu fer un recorregut pel Blanes Medieval dels Cabrera. S’han programat quatre sessions: dues d’elles es faran els divendres 7 i 14 de juliol a 2/4 de 8 del vespre, i les dues restants els diumenges 9 i 16 de juliol a 2/4 d’11 del matí. El punt de partida és la Sala d’Exposicions Maria Luisa García-Tornel.

Aniran a càrrec de l’historiador i arqueòleg Joan Llinàs, les places són limitades i per això cal fer inscripció prèvia. Inscripcions Visites Guiades: arxiu@blanes.cat o bé trucant al telèfon de l’Arxiu Municipal: 972 355 268

[Fotografia superior: L'actual Església Santa Maria, amb el Castell de Palafolls al fons. Foto d'Aitor Roger Delgado]