El Museu de l'Antiga Tolosa de Llenguadoc


Fundat l'any 1907 per l'Association des Toulousains de Toulouse, el Museu de l'Antiga Tolosa (Museé du Vieux-Toulouse) acull els visitants en el prestigiós entorn d'una mansió privada de finals del Renaixement: l'hotel Dumay. 

A només 100 metres de la carismàtica Place du Capitole, el lloc sorprèn per la seva calma, propici per a un viatge al passat de la ciutat. La ruta, dividida en sales temàtiques, permet trobar les respostes a les preguntes sobre l' evolució de la ciutat (els orígens, les muralles, el Canal du Midi, els monuments religiosos o civils, etc.), les seves antigues institucions (els capítols, el Parlament), els artistes de Tolosa i la vida cultural de finals del segle XIX (amb una evocació particular del Théâtre du Capitole, que va fer de Tolosa una de les capitals de l'òpera a Europa), sense oblidar les col·leccions de terrissa local o una presentació del vestuari i de la vida popular de principis del segle XX.

El Museu de la Tolosa Vella presenta objectes que evoquen la història de la ciutat de Tolosa , des de l'antiguitat fins al segle xx . Aquest museu està establert des de 1948 a l'Hôtel Dumay de la rue du May, al centre històric de la ciutat. 

El museu ofereix col·leccions variades i variades com objectes o documents antics que evoquen el passat de la ciutat a través dels seus habitants, les seves personalitats importants, les seves prestigioses institucions o els seus monuments. Presenta en particular una còpia en fusta de Le damas à décoller des Capitouls, l'original del qual es troba al museu Paul-Dupuy de Tolosa. 

La història de la Société des Tolousains de Toulouse s'inicia a l'antiga caserna de la Missió, la plaça de la Daurade. En aquest edifici, al segon pis, hi tenien dues sales per a l'administració i la conservació de les nombroses donacions que, des de 1907, acabaran formant el Musée des Tolousains de Toulouse.

L'afluència d'aquestes donacions i la gran quantitat de socis que l'entitat comença a guanyar fan que acabin demanant a la ciutat uns locals més grans. Aleshores es proposa la planta baixa de l'hotel de Loubens, més conegut amb el nom de Roquette. Després d'un temps, s'abandona aquest espai en favor de tres habitacions en un edifici de la rue Saint-Jean. on es situa la seu de l'entitat i el museu fins l'any 1948, quan s'escull l'Hôtel Dumay, el seu emplaçament fins al dia d'avui. 

Aquest hotel deu el seu nom a l'home que el va fer construir, a la fi del segle XVI, Antoine Dumay , un metge de renom. L'any 1948, l'Hôtel Dumay era propietat del doctor Siméon Durand i la seva dona. Aquest metge militar va somiar en transformar la seva casa en un museu d'història local. Va cedir així el seu hotel a l'Associació les Tolousains de Toulouse, amb la condició expressa que hi traslladés la seu i el museu. Aquesta donació, feta l'any 1948, va permetre als habitants de Tolosa (a instàncies de Pierre Salies , que va donar el nom definitiu al museu: Musée du Vieux-Toulouse) gaudir de diverses sales d'exposicions l'any 1955. Pierre Salies va ser comissari. del museu fins l'any 1966. Actualment és propietat de la Société des Tolousains de Toulouse i Amis du Vieux Toulouse.

Museé du Vieux-Toulouse - Museu de l'Antiga Tolosa
7 Rue du May - Carrièra de May
Tolosa de Llenguadoc, Occitània

+ informació