S'inaugura "La Ruta de la Guerra Civil al Maresme", impulsada pel Consell Comarcal | 24 març


Divendres 24 de març del 2023 s’inaugura oficialment La Ruta de la Guerra Civil al Maresme. El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme, té com a principals objectius la recuperació de la memòria democràtica, a través de la posada en valor del patrimoni memorial de Catalunya, així com el foment territorial del turisme cultural mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic (1936-1939).

Al projecte hi han col·laborat deu dels trenta municipis de la comarca: Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar. L’actuació inclou la senyalització dels espais de memòria de la Guerra Civil que es troben en aquests municipis, amb el suport del Memorial Democràtic, i la dinamització digital de la ruta mitjançant una App.

La ruta s’estructura en tres itineraris: Rereguarda i front, Defensa de la costa i Ambaixades. És justament aquest darrer, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme, ja que, a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca.

A Mataró s’hi podran descobrir espais que s’emmarquen en dos dels itineraris: “Rereguarda i front”, per una banda i “Defensa de la costa” per l’altra. El primer itinerari vol donar a conèixer espais que van tenir un paper molt destacat en la vida a la rereguarda de la guerra, com els hospitals, les fàbriques i els refugis antiaeris. El segon itinerari pretén reivindicar elements de defensa de la Guerra Civil com els nius de metralladores, les bateries antiaèries i els punts d’observació. Els espais de la ciutat que formen part de la ruta són: els búnquers de la platja; la fàbrica de Can Marfà; l’antiga caserna d’artilleria (Seu del Consell Comarcal del Maresme); l’Escola dels Salesians (Hospital de les Brigades Internacionals); l’Escola Pia de Santa Anna (seu de la CNT, escola i residència per a refugiats); la Presó; i, la Basílica de Santa Maria (magatzem de queviures i mercat).

El tret de sortida a la Ruta de la Guerra Civil serà el divendres 24 de març amb un recorregut per l’itinerari senyalitzat de les ambaixades que van estar ubicades en els municipis de Caldes d’Estrac i de Sant Vicenç de Montalt.

La inauguració de la ruta a Mataró tindrà lloc el dissabte 25 de març, a les 10.30 h, amb un itinerari guiat pels espais de la Guerra Civil a Mataró, a càrrec de l’historiador Víctor Ligos. L’activitat és gratuïta amb reserva prèvia (937 58 26 98 / turisme@ajmataro.cat).

[Imatge: Els búnquers de la platja de Mataró, un dels punts de la ruta. Foto: Ajuntament de Mataró.]

+ informació