Inauguració del polvorí o sala subterrània del Castell Formós de Balaguer | 26 març


El polvorí o sala subterrània del Castell Formós de Balaguer és una estructura que data del segle XVII, moment en que la fortificació es reforça amb una sèrie d'elements arquitectònics que van destruir part de la construcció medieval existent. 

Tanmateix, el polvorí es la única sala que es conserva en peu en tot el recinte. Per això ha estat restaurada i s'ha instal·lat en ella un audiovisual que porta per títol: "Sàvies i guerrers.  Castells i poder" destinat a explicar el castell com a seu de poder a l'edat mitjana a través de la vida de quatre personatges que van viure en aquell indret: Lubb b. Ahmat al-Qasi, Ermengol VIè, Teresa d'Entença i Margarida de Montferrat. 

L'audiovisual ha estat filmat al mateix polvorí, amb actors i actrius del territori, i ha estat dirigit i produït per Albert Bové i Toni Salud, amb l'assessorament del Museu de la Noguera.

El Castell Formós o castell de Balaguer, fou un castell andalusí o hisn que també va esdevenir el Palau dels Comtes d'Urgell, situat a la ciutat de Balaguer. Les ruïnes d'aquest castell són al nord del nucli antic de Balaguer, sobre uns turons que dominen la ciutat, al sud-est del pla d'Almatà, antiga ocupació urbana andalusina de Balaguer. El recinte del castell té una planta poligonal irregular, que s'adapta al terreny. Al costat est té la longitud màxima, uns 140 m, i l'amplada màxima és d'uns 70 m.

L'origen del castell es remunta al moment en què els musulmans de la Frontera Superior, a més de sostenir les pròpies, contínues lluites entre les diferents nissagues musulmanes, s'havien de protegir dels atacs dels comtes catalans i decidiren fortificar les ciutats de «Làrida» (Lleida), «Balagui» (Balaguer) i «Muntsu» (Montsó). La data de fundació de l'alcàsser o «hisn» de Balaguer es coneix gràcies a l'historiador Ibn Hayyan:

« En aquest any 284 de l'hègira (897-898) va atacar el senyor de la Frontera Superior Lubb Ahmad al-Qasi el castell d'Aura, seu de l'usurpador franc. Lubb va prendre el castell, el cremà i va ocasionar danys a l'enemic. En trobar-se amb el qumis (comte) d'aquesta regió Anqadid ibn al-Mundir (Guifré el Pilós), pare de Sunyer, l'obligà a fugir, dispersà les tropes i aquest dia, en lluita, va donar a l'usurpador Anqadid un cop de llança del que va morir dies després.[..] El fill Sunyer --al qui Allah maleeixi-- va heretar la dignitat del seu pare. En aquest any, en el mes del Ramadà (octubre de 897) va començar la construcció del castell («hisn») de Balaguer («Balaqí»)...

Amb la conquesta definitiva de la ciutat, per part dels comtes d'Urgell (segle xii), el castell es devia convertir en residència comtal si bé no es començà a reconstruir i organitzar la residència fixa dels comtes fins després de la conquesta de Lleida l'any 1149. El comte Ermengol VII donà carta de poblament de Balaguer l'any 1174.

Inauguració de la Sala Subterrània del Castell Formós de Balaguer

Dia: diumenge 26 de març de 2023.
Hora: 12.00h
Lloc: Castell Formós de Balaguer
Inauguració del nou audiovisual: "Sàvies i guerrers. Castells i poder".