Es presenta el projecte d’arranjament del Fortí de Sant Jordi de Tarragona


Dimarts, 21 de març del 2023, s’ha presentat en roda de premsa el projecte d’arranjament del fortí de Sant Jordi, ubicat al passeig Rafael Casanova de la ciutat de Tarragona i que, fins a dia d’avui, ha estat tancat al públic. El projecte, que ja compta amb la redacció i ara s’ha licitat la part de l’execució, contempla l’adequació dels espais principals del monument com són l’accés exterior amb la rampa i el pont; el pati d’armes i el pas de ronda.

[Imatge de l'entrada i la muralla del Fortí de Sant Jordi de Tarragona.]

El fortí és un baluard defensiu construït pels anglesos en el context de la Guerra de Successió per tal de cobrir la línia de la costa a la zona de la platja del Miracle. És del segle XVIII i actualment declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). “L’objectiu principal d’aquest arranjament és el de posar en valor l’edifici i fer-ne un ús públic com a mirador de la ciutat i de la franja litoral de la ciutat” ha explicat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, qui ha afegit “obrim un nou espai a la ciutat, amb múltiples usos a l’aire lliure”. El projecte també preveu la reforma de la pavimentació exterior d’accés, actuacions de millora de la vegetació tant dins al recinte com a l’entorn, d’enjardinament, així com la col·locació d’un aparca-bicis.

Dins el Fortí, es reforçarà la porta i es faran les actuacions necessàries per a accedir amb seguretat al camí de ronda i mirador des del pati d’armes, amb baranes i passamans. A més, per tal de proporcionar ombra i lloc d’estada als visitants, es col·locaran tres pèrgoles al pati d’armes, així com tres bancs llargs. Per facilitar la relació entre el pas de ronda i l’espai de terrat, es preveu també una petita escala.

[Plànol de l'arranjament del fortí de Sant Jordi de Tarragona.]
 

Un altre element que contempla el projecte, serà l’enllumenat LED que acompanyarà les activitats nocturnes del monument i alhora el farà visible i més accessible. També es preveu facilitar la instal·lació d’un escenari desmuntable, junt amb les instal·lacions elèctriques i d’enllumenat, necessàries per al seu funcionament, muntatge i desmuntatge. Aquesta obra, ha finalitzat el conseller “serà, d’una banda, un nou equipament cultural a la ciutat i d’altra banda, un nou element patrimonial, mirador i espai d’interpretació del patrimoni defensiu de Tarragona”.

El projecte tindrà un cost de 252.000 €, aproximadament.