Tarragona ens mostra la seva història mitjançant el seu comerç amb 'Empremtes del passat'


Com un nova iniciativa divulgativa de la vila de Tarragona i per tal d’incentivar el comerç i el turisme a la Part Alta, la conselleria de Patrimoni de la ciutat presenta el projecte "Empremtes del passat" que pretén, a través d’un díptic, editat en 4 idiomes, passejar-se i conèixer 22 espais i locals en actiu de la ciutat, per on passem diàriament els tarragonins i tarragonines i molts desconeixen el tresor que amaguen.

"Empremtes del passat" busca apropar la història de Tarragona que s’amaga dins dels establiments comercials de la part antiga de la ciutat als mateixos tarragonins i tarragonines i als visitants. Formen també part de les Empremtes del passat diversos equipaments del Museu d’Història de Tarragona que ajudaran a donar context i a ampliar allò que s’hagi vist.

Cada establiment comercial que forma part de la ruta té un codi QR a la façana, que dona accés al web del Museu d’Història i que conté un breu text informatiu del lloc on està situat el visitant, quins establiments hi ha a prop i informació addicional del context històric, així com també imatges. Aquest projecte s’ha encarregat al museòleg Aleix Rovira.

Edificis històrics

A banda de les Empremtes, també s’estan instal·lant 28 plaques als edificis amb interès històric. Aquests dos projectes s’han dut a terme amb el consens, si es el cas d’un privat, del propietari de l’edifici. Aquestes plaques contenen el nom de l’edifici i una petita explicació en 4 idiomes. Majoritàriament son edificis ja senyalitzats però que s’ha revisat la informació històrica i s’han adequat a la nova imatge. Aquestes plaques formen part del procés de musealitzar la ciutat que se suma a la transformació que proposa el Museu d’Història junt amb la conselleria de Patrimoni.

Antiga Audiència, una porta al món romà
 
Un dels espais més visitats pels turistes és la maqueta romana i la seu que l’acull que, a hores d’ara, és l’Antiga Audiència. Davant la necessitat de fer també més entenedor aquest equipament i la Torre dels Advocats, on hi ha la maqueta, aquest mes de gener s’ha dut a terme una petita intervenció enderrocant un envà d’època contemporània que separava el vestíbul de l’edifici amb la Torre i que conté una de les escalinates romanes millors conservades del món i que fins ara només es podien veure des del carrer dels Ferrers, després de la seva restauració l’any 2021.

Des del vestíbul de l’Antiga Audiència ara s’observa perfectament el sentit i la importància d’aquesta escalinata i la impressionant porta romana que dona accés i com, una vegada més, “convivim amb el passat i l’hem de donar a conèixer més i millor”, ha finalitzat Pinedo.

Localitzacions de les ‘Empremtes del passat’
 
· Passeig Arqueològic: recorregut arran de la muralla romana que transcorre sobre les fortificacions d’època moderna. Conté un espai museïtzat sobre la ciutat a tombant dels segles XVII i XIX.

· El Pallol: antic convent i beateri medievals construïts aprofitant part de l’estructura de la plaça de representació del fòrum provincial romana. Acollirà la maqueta de Tàrraco i el vídeo mapping per donar la benvinguda a la ciutat.

· Osteria del lab: Restaurant amb restes arqueològiques pertanyents a la plaça de representació del fòrum provincial i amb un entramat d’arcs gòtics i murs medievals.

· Casa Castellarnau: casa museu de mitjans del segle xviii amb restes d’edificis medievals anteriors als baixos, i trams del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial.

· Entrecopes: restaurant ubicat als baixos d’un edifici singular del segle XIX i amb un tram del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial, reaprofitat durant el segle XII com a muralla.

· Els Arcs: restaurant amb un entramat singular d’arcs gòtics amb un molt bon estat de conservació. Conté també un pou de glaç o nevera.

· Fòrum: restaurant amb importants restes arqueològiques d’una de les voltes del circ i de la façana meridional del recinte del circ.

· Cappuccino: restaurant amb importants restes arqueològiques de dues voltes del circ.

· La Caixa: oficina bancària que ocupa l’espai complet d’una de les antigues voltes del circ.

· Seasons: restaurant amb un tram de la galeria que unia la plaça de representació del fòrum provincial i el recinte de culte molt ben conservat.

· Casa Balcells: restaurant que es troba parcialment en un palau medieval i majoritàriament en un afegit construït en època moderna. Conté restes d’època medieval i romana en el subsol de l’edifici.

· Racó de l’Abat: restaurant amb un espai medieval destacat als baixos d’un edifici amb importants reformes d’època moderna.

· El Pulvinar: restaurant amb restes arqueològiques de la tribuna del circ i de les voltes que n’aguantaven l’estructura.

· Personal: joieria ubicada en un local on és visible l’origen i construccions medievals de l’espai.

· Sports Catedral: botiga de materials d’esport amb trams al subsol de l’escalinata monumental que unia la plaça de representació del fòrum provincial i el recinte de culte.

· Antic Ajuntament: edifici d’origen medieval amb diverses reformes integrals de l’estructura en l’edat moderna. Va ser la seu del Consell de la Ciutat, i posteriorment de l’Ajuntament, des del segle XV fins a mitjans del segle XIX.

· El Cau: sala de festes que ocupa dues de les voltes sota de la tribuna o pulvinar del circ.

· Antiga Casa Corderet: cereria i botiga de records considerada com la botiga més antiga de Catalunya. Destaca per conservar els aparadors i mobiliari originals.

· Pretori-Circ: part del recinte del circ i de la plaça de representació del fòrum provincial, posteriorment convertit en castell, quarter i presó.

· El Galliner de l’Antiquari: restaurant amb importants restes arqueològiques del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial, situat als baixos d’un palau d’època moderna.

· Palau del Baró: restaurant situat en la planta noble d’un palau d’època moderna.

· Casa Canals: casa museu de principis del segle xix construïda aprofitant la muralla romana.