El Museu Can Tinturé explica la ceràmica aplicada a l’arquitectura | Esplugues Ll. | Fins el 2 jul.

Lutum en llatí significa fang, un material natural que acompanya la humanitat des dels seus orígens. Una barreja de terra i aigua que permet donar forma a multitud d’objectes que ens faciliten el nostre dia a dia. L’ús del fang, però, va molt més enllà quan es cou i s’impregna de totes les propietats de la ceràmica, com una pell en constant adaptació.

Exposició temporal que posa en valor la ceràmica aplicada a l’arquitectura: teules, rajoles, canaletes o maons… Elements que al llarg de la història han contribuït a protegir o a fer més confortables les llars.

Aquesta exposició vol explicar els usos, la riquesa de models i les etapes principals de la ceràmica aplicada a l’arquitectura catalana entre finals dels segle XIX i principis del XX, a través de les col·leccions dels Museus d’Esplugues de Llobregat.

És una projecte organitzat en col·laboració entre els Museus d’Esplugues de Llobregat i l’Associació Catalana de Ceràmica, comissariats pel seu vicepresident, Joan Rosal i Sagales.

Ha publicat desenes de treballs sobre la terrisseria catalana i la ceràmica aplicada a l’arquitectura, prestant una gran atenció a la promoció de l’ús correcte del lèxic propi dels oficis del fang. També ha col·laborat amb museus, la conservació del patrimoni ceràmic i l’organització d’exposicions.

Una nova mirada a la ceràmica aplicada a l’arquitectura des d’un punt de vista de la seva funcionalitat. Des del moment del seu descobriment la producció de ceràmica ha estat estretament lligada a construcció i a la millora de les condicions de vida de les persones.

En la primera part de la exposició s’expliquen les diferents tipologies de peces de ceràmica aplicada a l’arquitectura, diferenciant entre funcionals o ornamentals.

I en la segona part, es descobreix l’evolució estètica d’aquest tipus de peces, lligada a les tendències artístiques de cada moment. El comissari estableix tres etapes: eclectisme, modernisme i noucentisme. I il·lustra aquesta evolució amb una sèrie de peces i un recull fotogràfic de gran valor documental.

Informació pràctica

Exposició:

Lutum, l'essència dels edificis
Del 16 de febrer al 2 de juliol de 2023

Museu Can Tinturé
Entrada lliure

Horari:

De dimarts a divendres de 17 a 20 h.
Dissabtes de 10 a 14 i de de 17 a 20 h,
Diumenges i festius de 10 a 14 h.
Tancat tots els dilluns, el mes d’agost, els dies 25 i 26 de desembres de 2022, i 1 i 6 de gener de 2023.

+ informació