Conferència: "Madrit, una creació dels Margarit?" | Jordi Àlvarez | 20 feb


El Cicle de Conferències de La Gota Catalana acull una nova xerrada, a càrrec de l'investigador en història Jordi Àlvarez, amb la conferència titulada Madrit, una creació dels Margarit?.

Madrid és una capital d’estat al mig del no-res, en una zona desèrtica i lluny de les rutes comercials, tant terrestres com marítimes. Reivindiquen tenir un passat romà i àrab, força sospitós, i justifiquen la capitalitat per ser al centre de la Península, afirmació difícilment demostrable. 

El relat històric l’han estirat per justificar-ne un passat inexistent amb històries del tot cuinades, que també afecten el temps medieval, i inclús la tesi sobre l’origen del topònim és ben recent (1959) i del tot falsa, com va afirmar un cop jubilat el filòleg, Jaime Oliver Asín, a qui l’hi van encarregar.

Hi ha d’haver una raó més defensable per justificar que Madrid hagi esdevingut capital estatal. Farem un repàs de les raons que ells fan passar per bones i trobarem una solució alternativa del tot coherent tant pel que fa a la capitalitat com a l'origen del topònim (que, per cert, els castellans no saben pronunciar).

Podeu veure la conferència de manera presencial (l'entrada és lliure), a la seu de Plural 21, o per youtube, en directe, en aquest enllaç

JORDI ÀLVAREZ (1965, Barcelona) és investigador i col·laborador de l’Institut Nova Història (INH). Cinc anys de col·laboracions quinzenals amb el Diari de Girona, d’articles d’opinió.

La Gota Catalana (Plural 21 - Passatge Gaiolà, 24, local, Barcelona)