Els endevins gals anomenats "Vat" podrien ser l'origen del Vaticà

L'equip d'investigadors catalans vinculats al web La Història Usurpada ha publicat recentment un article, titulat "Els endevins gals Vat i l'origen del Vaticà", on vinculen la figura dels endevins gals, anomenats vat, amb els origens del Vaticà. Aquesta institució catòlica, que actualment és establerta al turó Vaticà de Roma, on hi ha la Basílica de Sant Pere, la seva seu central, rep d'aquest topònim el nom pel qual se la coneix. Tanmateix, s'ignora exactament perquè el turó vaticà duu aquest nom. Alguns experts atribueixen el terme a una incerta deessa etrusca anomenada Vatica o Vatika, de la qual no es tenen massa dades, i que hauria tingut el seu temple en aquest indret. 

Tanmateix, els investigadors catalans van més enllà i, mitjançant l'anàlisi dels lexemes, conclouen que molt probablement tant el nom del turó com el de la deessa relacionen amb els vat gals. El turó, per tant, i probablement el temple consagrat a la deessa, en cas d'existir, hauria estat el punt de trobada dels endevins gals, on devien realitzar els seus auguris i rituals, potser amb sacrificis de bèsties i d'éssers humans. Que, posteriorment, l'església catòlica hagi decidit situar la seva seu precisament en aquest punt geogràfic, on a més hi trobem una zona de cementiris, no deixa de tenir cert interès.

Com s'explica a l'article, "els vats gals eren els encarregats de fer els vaticinis (vat-icinis). Estrabó ens explica que aquests vats gaudien d'un especial respecte i veneració entre tots els pobles gals. Eren poetes, vidents i profetes. El vat s'ocupava del culte, de l'endevinació i de la medicina i algunes vegades realitzava els sacrificis (incloent els sacrificis humans), sota la direcció dels druides."