L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries rep el fons documental de mossèn Tomàs Miralpeix


L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ha ingressat documents relacionats amb mossèn Tomàs Miralpeix, assassinat durant la Guerra Civil. La família Miralpeix d’Anglès, a través de Teresa Rosell de Garriguella, ha fet donació de la revista L’Espiga i d’un conjunt de fotografies del prevere.

Tomàs Miralpeix Carreras va néixer a Anglès, l’any 1883, estudià al seminari i exercí de vicari en diverses parròquies. L’any 1922 fou destinat a l’Asil Toribi Duran de Castelló d’Empúries, on exercí de capellà fins que, en esclatar la Guerra Civil, fou assassinat.

Miralpeix fou un gran aficionat a la fotografia, a les arts escèniques i als esports. Juntament amb mossèn Esteve Carbonés foren els impulsors dels Esplais, una entitat vinculada al Centre Agrícola i Social, i pensada per fomentar el saber entre el jovent de Castelló. La creació dels Esplais va representar un impuls a la vida cultural de la vila ja que organitzaven conferències, competicions esportives i excursions, entre d’altres activitats ludicoculturals.

Paral·lelament, Miralpeix va fundar la revista L’Espiga. Periòdic quinzenal de cultura, esports, excursionisme: portantveu dels Esplais de Castelló, de tendència conservadora i moralitzadora. Estava escrita íntegrament en català i tot i que el seu objectiu era difondre l’activitat cultural de l’entitat, sovint satiritzava sobre la política del moment. Se’n van editar trenta-tres números entre el 6 d’octubre 1934 i el 19 de febrer 1936.

La donació de la família Miralpeix consisteix en tres fotografies del religiós (1926,1933) i la col·lecció sencera de la revista L’Espiga que consta de trenta-tres números. Fins ara, l’arxiu municipal conservava aquesta publicació de manera fragmentada, gràcies a la donació s’ha pogut completar la col·lecció.

[Imatge superior: retrat de mossèn Tomàs Miralpeix.]