Vídeo conferència de Jordi Bilbeny sobre el Pare Gracián i Vicent Justinià Antist


El "Cicle de Primavera: Conferències sobre la Història Censurada de Catalunya", de l'Institut Nova Història (INH), en la seva edició del 2023, ens va oferir una nova conferència de l'investigador Jordi Bilbeny, cap de recerques de l'INH, titulada "El Pare Gracián i Vicent Justinià Antist: una proposta d’identificació". 

Conferenciant: Jordi Bilbeny 
Dia: Dimecres, 17 de maig del 2023 
Lloc: Casa Elizalde, Barcelona 
Organitza: Institut Nova Història 

Jordi Alzina i Bilbeny (Arenys de Mar, 14 d'octubre de 1961) és historiador, filòleg, escriptor i investigador català, que signa com a Jordi Bilbeny. A partir d’aquí, comença la seva carrera d'historiador. El seu primer llibre, Brevíssima relació de la destrucció de la història, fou el resultat de les seves investigacions sobre la censura, que el portaren a obrir una nova perspectiva sobre la història de Catalunya. Jordi Bilbeny considera que la història de Catalunya ha sofert un procés de manipulació i tergiversació —historicidi— des del segle XVI ençà per tal d’afavorir la construcció d’un estat espanyol llunyà del protofederalisme de la Corona d'Aragó i proper al centralisme de la Corona de Castella. Certament, minvant el protagonisme de Catalunya -o la Corona d'Aragó- en la història col·lectiva espanyola mitjançant la falsificació, l'ocultació i la censura —i l'apropiació—, s’afavorí el lideratge de la ideologia castellana en la construcció de l'estat espanyol naixent.

Els seus treballs actuals s’eixamplen en tots els sentits del passat històric de Catalunya, amb una voluntat de confirmar o desmentir la sospita de la identitat oficial de figures històriques com En Cristòfor Colom mateix, En Miguel de Cervantes o Servent o, en un altre registre més d’anàlisi literària, d’obres de la literatura escrites en original català però manipulades, tergiversades i fetes traduir, com l’anònima El Lazarillo de Tormes o La Celestina.