Ja es pot consultar en línia la col·lecció fotogràfica Martí-Codolar de l'Arxiu Municipal


A finals de l’any 2019, un total de prop de 700 imatges pertanyents a la col·lecció fotogràfica Martí-Codolar van passar a formar part de l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó. En aquests moments, la col·lecció, formada per diversos negatius, positius i plaques de vidre, a més d’un extens àlbum de fotografies, s’ha digitalitzat i ja es pot consultar en línia.

La majoria de les fotografies van ser realitzades per Joaquim Maria Pascual i Martí-Codolar, àlies Kimm, el qual era un gran aficionat a la fotografia, i moltes d’elles tenen com a escenari la gran finca familiar, anomenada la Granja Vella, que, amb els anys, es convertiria en el primer zoològic de la ciutat de Barcelona. De fet, un dels fills de Joaquim Maria, Lluís Martí-Codolar i Pascual, va crear, l’any 1872, el seu propi jardí zoològic d’aclimatació, format per 163 exemplars d’animals que van ser adquirits per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1892.

La col·lecció fotogràfica Martí-Codolar és propietat de la Inspectora dels Salesians de Maria Auxiliadora, la qual es mantindrà en comodat a l’Arxiu durant un període de 20 anys. Entre les fotografies es troba una placa de vidre amb la imatge de Sant Joan Bosco, en la qual també hi apareix Dorotea de Chopitea, persones que van tenir un paper cabdal en la fundació de l’Orde dels Salesians. Tot i així, una gran part de les imatges fan referència a membres de la família Martí-Codolar i també s’hi reflecteixen escenes de l’exterior de la finca familiar on vivien animals, entre ells un elefant i una girafa.