La representació d'El Misteri de Reis de Gata de Gorgos, una tradició declarada Festa d'Interès Turístic



La representació popular del Misteri de Reis, que cada hivern té lloc a la vila Gata de Gorgos, al País Valencià, a la comarca de la Marina Alta, constitueix tot un esdeveniment per a la localitat. Tot i que la seva història es remunta temps enrere, no va ser fins al 1968, amb l'escrit de la representació d'Antonio Salvà Roselló, titulat "Auto dels Reis Mags", que la iniciativa va cobrar més participació i es va formalitzar. Des d'aleshores ha anat guanyant importància a nivell comarcal.

Des del 1992, la representació es fa en valencià i el passat 2018 va complir el seu 50è aniversari. Aquesta festa és especialment rellevant pel municipi de Gata de Gorgs, ja que suposa uns dies de màgia i il·lusió compartida per tot el poble. La seva repercussió és tan gran a la Marina Alta que el 2015 la festa va ser declarada d'Interès Turístic Local i, el 2016, també d'Interès Turístic Provincial.

El Misteri de Reis és un esdeveniment que es perllonga uns quants dies, des de la recollida de cartes que envien els nens als Reis Mags, fins a l'acte central que suposa l'obra del Misteri el dia 5 de gener o el capítol final del repartiment de regals per les cases dels veïns.

L'obra teatral o la representació del text del Misteri suposa el nucli central de la festivitat. Un acte de gran envergadura, que comporta la col·laboració i la participació de molta gent. Tot això necessita una direcció i una coordinació molt compromeses per part de tota la comissió encarregada de tirar endavant l'acte.