La Universitat de Barcelona mostra la seva col·laboració centenària amb la Fundació Bernat Metge | 9 feb.


El 9 de febrer del 2023, a les 18h, a l'Aula 113 de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, tindrà lloc la presentació de l’exposició titulada La Universitat de Barcelona i la Fundació Bernat Metge: cent anys de companyia mútua (1923 - 2023). 

Aquesta mostra es pot veure a la Biblioteca de Llengües Clàssiques de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB)  a la Gran Via de les Corts Catalanes, 585 (Plaça de la Universitat, Barcelona) i es mantidrà activa de l'1 de febrer al 17 de març del 2023. L'entrada és gratuïta.

La xerrada inaugural anirà a càrrec del Dr. Xavier Espluga, catedràtic de Filologia Llatina i curador de la mostra, i comptarà amb la participació del cap del CRAI Biblioteca de Lletres, Josep Turiel i el president de La Casa dels Clàssics, Raül Garrigasait. 

A continuació de l'acte inaugural, a les 19:30 h., es farà el recorregut guiat per l’exposició.

Ara fa cent anys es creava, per iniciativa de Francesc Cambó, la Fundació Bernat Metge, encarregada d’oferir al públic català traduccions dels clàssics grecs i llatins. L’empresa havia estat preparada conscientment per Joan Estelrich que dugué les regnes de la institució fins a la seva mort. Per a les traduccions gregues es va poder comptar amb la figura de Carles Riba, mentre que, per a les traduccions llatines, Joaquim Balcells fou la figura de referència. També hi col·laboraren personalitats il·lustres i eclesiàstics compromesos amb les lletres catalanes.

Des dels seus inicis, doncs, els professors de la Universitat de Barcelona, començant per Balcells, participaren en l’empresa. També ho feren els deixebles de Balcells i de Riba a mesura que anaren acabant els seus estudis durant els anys 20 i 30. Durant els anys difícils de la postguerra uns quants docents de la UB van continuar figurant en els crèdits dels volums publicats per la Fundació. Amb posterioritat i fins a l’actualitat els professors de la UB han col·laborat activament en la institució camboniana.

Per commemorar, doncs, aquest centenari i per celebrar la proximitat entre les dues institucions, el CRAI Biblioteca de Lletres ha volgut organitzar una exposició bibliogràfica commemorativa que recordi aquesta efemèride, oberta des del 1r de febrer i fins al 17 de març.

Consta de 4 vitrines dedicades a cada un dels personatges principals de la Institució: Francesc Cambó; Joan Estelrich; Carles Riba; Joaquim Balcells i la seva escola. Endemés, en 6 taules expositives s’apleguen volums, majoritàriament del fons històric de la Universitat de Barcelona, dedicats a il·lustrar les vicissituds d’aquella ‘generació perduda’, deixebles de Balcells i Riba, que no pogueren continuar la carrera acadèmica a la UB després de la desfeta de 1939 i les penalitats de la represa. 

També hi ha un aparat dedicat als nous col·laboradors que, formats a la UB, s’incorporaren a la FBM a partir dels anys 60 i 70. Hi ha dues seccions temàtiques dedicades respectivament als textos filosòfics traduïts per la FBM i a la participació de traductores en la tasca d’anostrament dels clàssics. Per últim, el darrer apartat vol resumir l’evolució que ha experimentat la Institució en els darrers anys i els primers balanços historiogràfics sobre la seva trajectòria.

Visites guiades:
Dimecres 8 de febrer del 2023, a les 12:00 h.
Dijous 9 de febrer del 2023, a les 19:30 h.

* El curador de l’exposició bibliogràfica ha estat el Dr. Xavier Espluga, Catedràtic de Filologia Llatina de la UB, en col·laboració estreta amb el personal del CRAI-Biblioteca de Lletres de la UB (Esther Acereda).

Agraiments a la participació del CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història, CRAI Biblioteca Pavelló de la República i CRAI Biblioteca de Dret cedint-nos en préstec algunes de les obres exposades en aquesta mostra, i a Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics.