2es Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai | Borriana | 9 i 10 feb.


L'Ajuntament de Borriana (Plana Baixa, País Valencià) a través de la Regidoria de Cultura i del Museu Arqueològic Municipal, ha organitzat les II Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai per als pròxims dies 9 i 10 de febrer del 2023. Totes les conferències se celebraran en l'Ermita de Sant Blai i l'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament.


L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “és necessari donar a conèixer la riquesa històrica i patrimonial de la nostra ciutat i, en concret, de l'espai de Sant Blai, on coincideixen fins a quatre èpoques de la nostra història local”. Arran de les obres de reconstrucció i condicionament de l'entorn de l'ermita de Sant Blai, que van finalitzar l'any 2020, “van sorgir importants troballes arqueològiques i des d'un primer moment es va creure convenient que tota aquesta informació passe a formar part del patrimoni de la ciutadania”, ha apuntat Granel.


El 2020, es van presentar les Ieres Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai, que van constar de dos conferències relacionades amb el projecte arquitectònic de Sant Blai, la creació del jardí arqueològic de l'entorn de l'ermita del patró de la ciutat i les troballes arqueològiques. Després dels anys de pandèmia, “tornem a reprendre les activitats i a donar continuïtat a les jornades”, que ara si que es reprenen centrant-se no només en Sant Blai, sinó també en la riquesa patrimonial de la ciutat de Borriana en època medieval.


Així doncs, el dijous dia 9 de febrer del 2023, a les 19h, Andrea Zamarro Falcó, arqueòloga que ha participat activament en els treballs d'excavació i investigació relacionats amb l'ermita de Sant Blai, impartirà la xarrada titulada "Descobrint la història de Borriana a través del treball arqueològic a Sant Blai". A continuació, el mateix dia 9 de febrer, a les 19.30h, Maria Amparo Peiró Ronda, conservadora-restauradora i col·laboradora habitual del Museu Arqueològic de Borriana, parlarà sobre l'"Estat de conservació i proposta d'intervenció de la peanya de Sant Blai de Borriana".


Les xarrades seguiran el divendres dia 10, a les 19h, a càrrec de l'antropòloga Susanna Llidó Torrent, que està realitzant l'estudi dels enterraments excavats al voltant de l'ermita, amb el tema "Estudi de les restes humanes recuperades en el cementeri medieval de Sant Blai", i finalitzaran, a les 19.30h, amb David Burdeus Safont, tècnic en turisme, que valorarà el potencial turístic patrimonial de Borriana en la xarrada "Borriana medieval: oportunitats de desenvolupament turístic".


+ informació