Donació del fons d’Isidre Fonts Masdeu (1931) a l'Arxiu de Reus


Dijous, 23 de febrer del 2023, a les 18:30 h, va tenir lloc, a l’Arxiu Municipal de Reus, l’acte de donació del fons d’Isidre Fonts Masdeu (1931). El fons inclou documentació que fa referència a la seva activitat personal, sobretot en la vessant d’activista social i cultural a Reus, però també a la Selva del Camp i en altres poblacions.

Hi destaca especialment tot el conjunt documental format a partir de la creació de la Llibreria Gaudí, nascuda l’any 1965 en un context general – la Catalunya de la dècada de 1960- de voluntat de redreçar del país a partir de la llengua, els llibres i la música.

En el seu origen, la Llibreria esdevindrà establiment de referència quant a la cultura comarcal. S’hi vendran llibres, discos, joguines i revistes, però a més esdevé lloc de trobada de militants antifranquistes. A conseqüència d’aquest fet la llibreria sovint serà objecte de vigilància, amb diversos registres per part de la policia.

Tota aquesta activitat es mostra reflectida en la documentació que ingressa a l’Arxiu Municipal de Reus. Des de les comandes de llibres a les principals editorials del moment, de discos, joguines fins a actes del registres policials passant per documents notarials de la creació de la mateixa llibreria.

Un fons extraordinàriament ric per conèixer l’activitat de reivindicació cultural i social a la ciutat de Reus, comarca i part del país durant les quasi dues dècades prèvies a la democràcia. Però especialment important i significatiu a nivell documental, pel fet que suposa una entrada de documentació particular d’un període (1960-1975) i d’un àmbit (sobretot del moviment editorial) fins ara poc representats dins del fons municipal.

Després de l’acte de donació, i amb la voluntat de contextualitzar la trajectòria de la llibreria Gaudí i de l’Isidre Fonts Masdeu en els anys del franquisme , Salvador Palomar pronunciarà la conferència “Llibres, cultura i antifranquisme. Ca l’Isidre, 1965-1975”.

Del 23 de febrer al 2 de març del 2023, al vestíbul de l’Arxiu de Reus, es podrà visitar la mostra documental sobre els fons.

L’activitat s’inclou dins del cicle sobre memòria històrica que acompanya l’exposició “Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme” que es pot visitar al museu Salvador Vilaseca de Reus.

[Imatge: fotografia històrica de l'aparador de la Llibreria Gaudí de Reus.]


.